Усе про ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад у 2016/2017 н.р.

четверг, 25 июня 2015 г.

«Фінансова грамотність» – третій етап дослідно-експериментальної роботи

19 червня 2015 року в м. Києві на базі Університету банківської справи Національного банку України відбувся Всеукраїнський семінар вчителів загальноосвітніх навчальних закладів та методистів інститутів післядипломної педагогічної освіти з презентацією результатів впровадження курсу «Фінансова грамотність» та підсумкової діагностики рівня знань з курсу, інтерактивного електронного підручника для учнів 10-х класів та нових навчальних програм і навчально-методичного забезпечення для початкової і основної школи.

 Семінар проводився за ініціативи Університету банківської справи та Національного банку України та участі Міністерства освіти і науки України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, у співпраці з Програмою розвитку фінансового сектору (USAID/FINREP-II) у рамках заходів третього формувального етапу дослідно-експериментальної роботи (наказ МОНмолодьспорту від 19.07.2012 № 828) з впровадження курсу «Фінансова грамотність» у загальноосвітні навчальні заклади.

З вітальним словом до учасників семінару звернулась науковий керівник проекту впровадження курсу «Фінансова грамотність» Тамара Смовженко, д.е.н., професор, ректор Університету банківської справи НБУ, яка зазначила значимість і масштабність проведеної роботи та подякувала партнерам Програми розвитку фінансового сектору (USAID/FINREP-II) та Національному банку України за системну підтримку проекту.

Роман Гладковський, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, у своєму виступі зазначив важливість дослідно-експериментальної роботи, яка проводиться у освітньому просторі України та всебічну підтримку плану заходів Інституту інноваційних технологій і змісту освіти та Університету банківської справи НБУ з впровадження курсу «Фінансова грамотність» у навчальних закладах.

Чарльз Сігер, президент і генеральний директор компанії Financial Markets Internationa, Inc. (FMI), яка виконує Програму USAID/FINREP-II, відзначив важливість проведеної роботи у рамках впровадження фінансової грамотності на Україні: «Ми б хотіли зробити споживачів фінансових послуг більш освіченими як в Америці, так і в Україні. Запровадження курсу «Фінансова грамотність» на рівні старших класів загальноосвітніх навчальних закладів та у початковій і основній школі є тими необхідними кроками до підготовки поінформованих, освічених та спроможних громадян».

Під час роботи Всеукраїнського семінару учасники заслухали доповідь Тамари Смовженко, д.е.н., професора, ректора Університету банківської справи НБУ: «Курс «Фінансова грамотність»: досягнення, проблемні питання та завдання на майбутнє», яка у своїй презентації фундаментально висвітлила всі напрямки роботи над проектом «Підвищення рівня фінансової грамотності в Україні».

Наталія Забуга, завідувач сектору науково-методичного забезпечення природничо-математичної та технологічної освіти відділення науково-методичного забезпечення загальної середньої освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, у своїй презентації відзначила особливості проведення заходів третього етапу дослідно-експериментальної роботи та формування нового програмно-методичного забезпечення курсу.

Тетяна Гірченко, к.е.н., доцент, директор Інституту магістерської та післядипломної підготовки Університету банківської справи НБУ, розповіла про результати моніторингу та діагностики рівня знань учнів і студентів з курсу «Фінансова грамотність» за 2014/2015 навчальний рік.

Джейн Лопус, міжнародний експерт з фінансової грамотності Програми USAID/FINREP-II, д.е.н., директор Центру Економічної Освіти Іст-Бейського університету, подала оцінку впровадження курсу «Фінансова грамотність» в Україні.

За статистикою, представленою УБС НБУ, рівень фінансових знань українських учнів підвищився з 43% у 2012 році до 76% у 2014 році. Станом на 2015 рік курс «Фінансова грамотність» охопив 651 школу, 700 викладачів та близько 18 тисяч учнів.

Про особливості використання інтерактивного електронного навчального посібника з курсу «Фінансова грамотність» у навчальному процесі розповіла присутнім Тетяна Котухова – керівник відділу інформаційних технологій Програми USAID/FINREP-II.

З новим програмно-методичним забезпеченням курсу «Фінансова грамотність» для учнів початкової школи (2-4 класи) познайомила учасників Лілія Криховець-Хом’як, вчитель курсу «Фінансова грамотність» Української гімназії ім. І. Франка м. Тернопіль.

Нове програмно-методичне забезпечення курсу «Фінансова грамотність» для учнів основної школи (5-9 класи) представили Андрій Довгань, кандидат географічних наук, методист Київського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти педагогічних кадрів та Олена Часнікова, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогічної майстерності Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів.

Навчальні програми для 2-4 класів («Фінансова абетка» для 2 класів, «Фінансова арифметика» для 3 класів та «Фінансова поведінка» для 4 класів) вже отримали гриф Міністерства освіти і науки України та увійшли до Збірника варіативних навчальних програм у 2015/2016 н.р.

Навчальні програми для 5-9 класів («Родинні фінанси» для 5 класів, «Фінансово- грамотний споживач» для 6 класів, «Фінансова культура» для 7 класів, «Прикладні фінанси» для 8 класів та «Економіка і фінанси» для 9 класів) схвалені до використання у загальноосвітніх навчальних закладах.

Окрім цього, Зоєю Філончук, к.п.н., методистом Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради були представлені спецкурси з фінансової грамотності для підвищення кваліфікації педагогів початкової та основної школи. Оксана Сампара, вчитель Української гімназії ім. І. Франка м. Тернопіль презентувала курс для батьків «Відкриті родинні студії. Фінансова мудрість родинної педагогіки».

За словами організаторів, проект «Фінансова грамотність» і далі буде розширюватись. Так, курс «Фінансова грамотність» для 10-х класів планують упровадити у програму всіх шкіл до 2019 року, а також популяризувати фінансові знання серед молодших учнів, батьків, вчителів та людей старшого віку. Від уряду та парламенту очікують затвердження Стратегії підвищення рівня фінансової грамотності населення України, проект якої розроблено Університетом банківської справи.

 Із заключним словом виступив Віктор Стеценко, в. о. керівника Програми USAID/FINREP-II, який висловив впевненість, що напрацьовані навчально-методичні матеріали та набутий досвід буде працювати на процвітання держави. Зі словами подяки за проведення масштабної, ефективної роботи виступили Наталія Бережна, керівник проектів і програм фінансового сектору Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), Наталія Лозицька, керівник департаменту з фінансової грамотності Програми USAID/FINREP-II та Тамара Смовженко, ректор Університету банківської справи НБУ. Всім учасникам були вручені подяки та пам’ятні сувеніри.

Від Харківської області у роботі семінару взяли участь методист Центру методичної та аналітичної роботи КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» Наталя Носик та учитель Харківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 73 Олена Головченко.

Матеріали семінару можна переглянути та завантажити на офіційному сайті Програми розвитку фінансового сектору USAID/FINREP-II за посиланням: 
http://finrep.kiev.ua/structure/finedu/education_ua.php#3

Для зручності розміщуємо інформацію у нас:
Завантажити матераіали Всеукраїнського семінару «Впровадження фінансової грамотності у навчальну програму ЗНЗ України»

У повідомленні використана інформація з офіційних сайтів Міністерства освіти і науки України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, Університету банківської справи Національного банку України.


















Комментариев нет:

Отправить комментарий